النتائج 1 إلى 3 من 3

الموضوع: صيدلانيات 6

  1. #1
    Pharma Student
    تاريخ التسجيل
    Nov 2011
    المشاركات
    24

    افتراضي صيدلانيات 6

    بوست (6) : تعريف بمادة الصيدلانيات – سنة أولى
    --------------------------------------------------------
    تابع : جزء د.حسن الصباغ

    هنتكلم النهاردة , عن الباب التاني , والتالت , والرابع من جزء د.حسن الصباغ , و اللي هندرس فيهم الـ
    Emulsions - suspensions - colloids
    والتلاتة دول بنسميهم أنظمة انتشار
    Dispersion systems
    يعني ايه نظام انتشار ؟
    نظام الانتشار ببساطة , هو عبارة عن وسطين أحدهما منتشر في الآخر
    و أنظمة الانتشار دي أنواعها كتير جداً , بس هديلكم مثال بسيط
    كوباية مياه بسكر . ... ده نظام انتشار مكون من سكر منتشر بصورة ذائبة في المياه
    بخار المياه ... ده نظام انتشار برده مكون من جزئيات المياه في الحالة الغازية , منتشرة في الهواء ...
    الخ
    يعني نظام الانتشار بيكون عبارة عن حاجة منتشرة أو متعلقة في حاجة تانية .
    فعندنا الـ
    Emulsions
    ده نظام انتشار , عبارة عن قطرات مياه متعلقة في زيت ... أو العكس .. ممكن قطرات زيت متعلقة في مياه .
    والايملشنز بالعربي اسمها " مستحلبات " .. وده نسبة إلى الـ " حليب " ...
    لأن الحليب , أو اللبن , لو حللنا مكوناته , هانلاقيها عبارة عن مواد دهنية " زيتية " متعلفة في مياه
    وطبعاً هنا فيه سؤال بيفرض نفسه...
    احنا نعرف فيزيائياً , ان المياه والزيت كلاً منهما لا يمتزج بالآخر .. طيب ازاي قدرنا نخليهم يمتزجوا ببعض ويكونوا المستحلب " الايملشن ده "

    في الحقيقة , ده بيتم عن طريق إضافة مادة , بنسميها الـ
    Emulsifying agent
    " عامل الاستحلاب "
    واللي وظيفته هي مزج المياه والزيت ببعض .
    واللي مش قادر برضه يتخيل , هقوله على تجربة بسيطة , يعملها دلوقتي في البيت , وهيفهم ايه هو معني المستحلب , وشكله بيكون عامل ازاي .
    نجيب كوباية ونملاها مياه , ونحط عليها شوية زيت من المستخدم في الطبيخ .
    طبعاً الزيت هايطفو على سطح المياه , ومش هيمتزج بيه . وحتى لو قلبتهم كويس مع بعض بمعلقة , كل اللي هيحصل ان الزيت هايمتزج لثواني مع المياه , وبعد كده يفصل ويطفو على السطح
    جرب بقى تحط كام نقطة صابون سائل , من اللي بيستخدم في غسيل الأطباق , في الكوباية , وقلب بمعلقة
    هاتلاحظ إن الزيت والمياه امتزجوا ببعض تماماً , واتكون عندك مستحلب لونه أبيض .. وبالمناسبة معظم المستحلبات بيبقى لونها أبيض كده زي لون الحليب .
    والصابون هنا قام بدور الـ
    Emulsifying agent
    ما بين الزيت والمياه .
    ************************************
    نتكلم عن الـمُعلقات
    suspensions
    .
    وهي برده نظام انتشار , لكن مش بين سائلين , ولكن بين مادة صلبة وسائلة
    وأبسط مثال ليه , هو الرمل في المياه .
    يعني لو جبت شوية رمل , وحطيتهم في كوباية مياه وقلبت , عمر الرمل ما هيدوب في المياه , لكن أقصى حاجة هيعملها إنه يفضل " متعلق " شوية في المياه ,ثم يرسب في النهاية
    وعلشان كده سميناها المُعلقات .
    والأمثلة الطبية على الساسبينشنز " المعلقات " كتيرة ... زي بعض أنواع المضادات الحيوية ,اللي بتكون على شكل بودرة ,وبيقولك حلها بمياه الأول .
    بتلاحظ لما بتحط عليها المياه وترج , ان بيتكون عندك مزيج غير ذائب . يعني البوردة يادوب بتفضل متعلقة لفترة في المياه , وبعد ما تسبيها شوية تلاقيها رسبت تاني , وعلشان كده في كل مرة بتاخد الجرعة لازم ترج الازازة كويس الأول , علشان ترجع تعلق بودرة المضاد الحيوي تاني في المياه
    ************************************

    اومال ايه بقى الـ
    colloids
    أو مايعرف باللغة العربية باسم " الغرويات " ؟
    في الحقيقة, الكللويدز هي برده نظام انتشار شبيه بالمعلقات , يعني برده مادة صلبة معلقة في المياه , وبصورة تعتبر فيزيائياً ذائبة – وده فارق أساسي بينها وبين المعلقات , التي لا تكون فيها المادة الصلبة ذائبة .
    والفارق الجوهري التاني , هو إن حجم المادة الصلبة المنتشرة أو الذائبة في حالة الكللويدز ... بتكون أصغر من حجم المادة الصلبة المعلقة في حالة المُعلقات ...وعلشان هي أصغر , فهي بتقدر تدوب في السائل , على العكس من المعلقات

    وبالنسبة لأنظمة الانتشار التلاتة دول
    Emulsions-suspensions-colloids
    فهاندرس فيهم تفصيلياً , تكوينهم وخواصهم الفيزيائية , وايه العوامل اللي ممكن تأثر على ثباتها وتبوظها, زي نمو البكتيريا , أو درجات الحرارة العالية جداً أو المنخفضة جداً .... الخ
    وهنعرف إزاي نتغلب على هذه العوامل بحيث نزود ثبات هذه المستحضرات .
    وهندرس خواصهم الفيزيائية , وكيفية التغلب على بعض العوائق اللي بتقابلنا أثناء تحضيرهم .
    وفي النهاية , برده هندرس بعض الاختبارات المعملية اللي بنتأكد من خلالها من صلاحية المستحضرات ومطابقتها للمعايير المطلوبة , قبل ما تخرج من شركة الأدوية ويتم توزيعها على الصيدليات .

    يتبع إن شاء الله
    دكتور محمد عبد الحفيظ

    EASY SUCCESS TEAM

  2. #2
    Moderator
    تاريخ التسجيل
    Oct 2011
    الدولة
    فى بلدى
    المشاركات
    1,499

    افتراضي

    جزاكى الله خيرا





  3. #3
    Pharma Student
    تاريخ التسجيل
    Nov 2011
    المشاركات
    24

    افتراضي

    وجزاكم مثله

ضوابط المشاركة

  • لا تستطيع إضافة مواضيع جديدة
  • لا تستطيع الرد على المواضيع
  • لا تستطيع إرفاق ملفات
  • لا تستطيع تعديل مشاركاتك
  •