الشيكولاتة
طبعا كلنا عارفين انه منتج نباتي
جاي من نبات اسمه:
Theobroma cacao
ليها اسماء شائعة كتير منها:Chocolate, Cacao, Cocoa
family:Sterculiaceae
تاريخ الشيكولاتة:
شجرة قارية دائمة الخضرة ومعروفة بشجرة "الكاكاو" بيحصد منها بذور بتمثل المصادر المختلفة لجميع منتجات الكاكاو ومنها الشيكولاتة، وكانت الشجرة دي بتنمو في المناطق البرية من المناطق الاستوائية في أمريكا الجنوبية منذ 4000 سنة قبل الميلاد.
وتتميز شجرة الكاكاو بأوراقها العريضة وتنمو لتصل إلى ارتفاع7.5م، وتشبه بذور الكاكاو أو حبوبها إلى حد كبير اللوز.
ولما قدم هنود (المايا) إلى المكسيك في هجرتهم في القرن السابع عشر قبل الميلاد، كانوا أول من زرع أشجار الكاكاو واستعملوا بذورها كنقود للتبادل وكمان لدفع الجزية.
وفي القرن السابع عشر نافست محلات الشيكولاتة في إنجلترا محلات القهوة في الشهرة، وفي عام 1765م افتتح أول مصنع للشيكولاتة في مستعمرة ماساشوستس، وبعدها بحوالي ستين سنة قام الكيميائي الهولندي "كونارد فان هوتن" باختراع معصرة كاكاو ودة مكن مصنعي الحلوى بعمل حلويات الشيكولاتة بخلط زبدة الكاكاو مع بودرة السكر.
الاماكن اللي بتنمو فيها شجرة الكاكاو:
أمريكا الوسطى: المكسيك وكوستاريكا
الهند الغربية: جامايكا وهاييتي
أمريكا الجنوبية: فنزويلا وكولومبيا والإكوادور والبرازيل
إفريقيا: نيجيريا وغانا ومدغشقر والكونغو والكاميرون
-----
تاريخ تصنيع الشيكولاتة:
لما اكتشف (كريستوفر كولومبس) القارة الأمريكية، أحضر معه عددا من نباتاتها وكان من ضمن النباتات معاه حبات لونها داكن من المكسيك، لكن ما كانش يعرف حاجة عن كيفية استعمال الحبات دي لغاية سنة (1519م)، ولما لقي المكتشف الإسباني(فرناندو كورتيز) هنود أمريكا بيستخدموا حبات (الكاكاو) وبيحضروا منها مشروب ساخن لزعمائهم وبيسموه (الشوكولا) يعني: الشراب الدافئ، وكان طعم الشراب دة مر فضاف(كورتيز) ورجاله السكر له ورجعوا بيه إلى اسبانيا ، وأخفوا طريقة صنع الشراب دة علشان تتمتع طبقة النبلاء لوحدها بالمشروب اللذيذ
لكن السرانكشف في الآخر وشاعت شهرة المشروب في البلدان المجاورة، وفي منتصف القرن السادس عشر اكتسب شراب الشيكولاتة شهرة واسعة في فرنسا، وقام تاجر فرنسي بافتتاح أول محل لبيع شراب الشيكولاتة الساخن في لندن.
أما طريقة صنع الشيكولاتة اللي بنأكلها دلوقت فبيقال إنها ترجع إلى عام 1879 بمدينة "بيرنيه" بسويسرا حيث توصل (رودولف لينت-Rudolph Lint) إلى طريقة تصنيعها من خلال ثلاث مراحل تمر بها بذور الكاكاو: (تسخين، تبريد ولف)، ودي كانت أول طريقة اتصنعت الشيكولاتة بيها
-----
افضل انواع الشيكولاتة
الشيكولاتة السويسرية
بتتحضر بإضافة الحليب المكثف لسائل الشيكولاتة، اللي بيتحصل عليه كمنتج ثانوي موش متخمرمنالمحتوي الداخلي لحبة الكاكاو، والسويسريينانعموا الشيكولاتةعن طريق عملية تصنيفيةا سمها
quenshing
ومعناها الشكل المحاري ودة بيشيرلشكل أوعية التخمر القديمة واللي كانت بتشبه المحار
و كانوا بيخلطوا فيها أجزاء الشيكولاتة لغاية مايبقي القوام ناعم
و الشيكولاتة كانت بتتوصف كعلاج دوائي في القرن الخامس عشر لمساعدة النساء في زيادة إفراز لبن الثدي وزيادة الدهون، وتحسين كفاءة عمليات الهضم.

-----
.
انواع الشيكولاتة:
1- الشيكولاتة البنية الداكنة:
وليها اسم تاني برضه ( شيكولاتة ذات طعم مر وحلو في نفس الوقت)، وبتتصنع من زبد الكاكاو ومواد للتحلية، وبتكون نسبة الكاكاو فيها عالية.
2- شيكولاتة تغطية الحلويات:
وهى عبارة عن خليط من السكر، لبن بودرة، زيت نباتي مجمد، مكسبات طعم وما بتحتويش على زبدة الكاكاو.
3- الشيكولاتة باللبن:
ومن مكوناتها زبدة الكاكاو واللبن ومكسبات طعم ومواد للتحلية واللي بتتضاف لشراب الشيكولاتة وبتستخدم لتغطية الحلوى كمان.
4- الشيكولاتة البيضا:
بتحتوى على زبدة الكاكاو والسكر ومكسبات طعم ذي الفانيليا ولبن وممكن نستغني عن زبدة الكاكاو بزيت نباتي.
5- الشيكولاتة العادية:
بتحتوى على زبدة الكاكاو كعنصر رئيسي ومهم وإضافة أي كمية منه بتخلي الشيكولاتة متماسكة اكتر لغاية ماتوصل للفم وتذوب.
6- شيكولاتة البرالين:
وهي الشيكولاتة المحشوة بالمكسرات أو الفاكهة.
-----
.
Cocoa beans contain a variety of chemicals, with the primary psychoactive components being theobromine (about 1% of total weight) and caffeine (<.1%). Other chemicals include serotonin, histamine, salsolinol, methyltetrahydroisoquinoline, phenethylamine, telemethylhistamine, spermidine, p-tyramine,3-methyloxytyramine, tryptamine, and spermine
-----
.
Chocolate and premenstrual symptoms
Acute monthly cravings for chocolate amongst pre-menstrual women may be partly explained by its rich magnesium content. Magnesium deficiency exacerbates PMT. Before menstruation, too, levels of the hormone progesterone are high
Progesterone promotes fat storage, preventing its use as fuel; elevated pre-menstrual levels of progesterone may cause a periodic craving for fatty foods
One study reported that 91% of chocolate-cravings associated with the menstrual cycle occurred between ovulation and the start of menstruation. Chocolate cravings are admitted by 15% of men and around 40% of women. Cravings are usually most intense in the late afternoon and early evening
-----
.
Neuroactivity of chocolate
Cacao and chocolate bars contain a group of neuroactive alkaloids known as tetrahydro-beta-carbolines. Tetrahydro-beta-carbolines are also found in beer, wine and liquor; they have been linked to alcoholism. But the possible role of these chemicals in chocolate addiction remains unclear
One UK study of the human
electroencephalographic (EEG) response to chocolate suggests that the odor of chocolate significantly reduces theta activity in the brain. Reduced theta activity is associated with enhanced relaxation. This study needs replication -----
.
مادة phenylethylamine وتاثيرها
بيعتقد ان مادة ال phenylethylamine الموجودة في الشيكولاته
هي اللي لها psychoactive effect
Perhaps chocolate's key ingredient is its phenylethylamine (PEA) "love-chemical". Yet the role of the "chocolate amphetamine" is disputed. Most if not all chocolate-derived phenylethylamine is ****bolised before it reaches the CNS. Some people may be sensitive to its effects in very small quantities
ايه هو phenylethylamine؟
Phenylethylamine is itself a naturally occurring trace amine in the brain. Phenylethylamine releases dopamine in the mesolimbic pleasure-centres; it peaks during orgasm. Taken in unnaturally high doses, phenylethylamine can produce stereotyped behaviour more prominently even than amphetamine. Phenylethylamine has distinct binding sites but no specific neurons. It helps mediate feelings of attraction, excitement, giddiness, apprehension and euphoria; but confusingly, phenylethylamine has also been described as an endogenous anxiogen. One of its ****bolites is unusually high in subjects with paranoid schizophrenia
There is even a phenylethylamine theory of depression. Monoamine oxidase type-b has been described as phenylethylaminase; and taking a selective MAO-b inhibitor, such as selegiline (l-deprenyl, Eldepryl) or rasagiline can accentuate chocolate's effects
cravings; but other chocoholics dispute this
بالناسبةchocoholics
معناها الناس اللي بياكلوا شيكولاتة بافراط(مدمنين الشيكولاتة) -----
.
Chocolate in folk medicine
الشيكولاتة واستخداماتها في الطب الشعبي القديم
كان بيعتقد ان ليها استخدامات كتيرة جدا زمان منها:
antiseptic, diuretic, ecbolic, emmenagogue, and parasiticide, cacao is a folk remedy for alopecia, burns, cough, dry lips, eyes, fever, listlessness, malaria, nephrosis, parturition, pregnancy, rheumatism, snakebite, and wounds
ولكن الصحيح واللي ثبت صحته حديثا:
It is used as an ingredient in cosmetic ointments and in pharmacy for coating pills and preparing suppositories
It has excellent emollient properties and is used to soften and protect chapped hands and lips
استخداماتها الطبية العلاجية:
Mood elevator
Chocolate's reputation for making people feel good is based not only on its caffeine content, but on its naturally occurring mood altering chemicals phenylethylalanine and anandamide
ودة سبق ووضحته قبل كدة
وكمان بتعتبر مصدر غني للطاقة لانها بتحتوي علي العديد من المعادن والفيتامينات الاساسية
-----
.
Adverse Effects Associated with Chocolate
(1)
Possible increase in the risk of heart disease
ودة لييييييييييييه؟
Cocoa beans, cocoa powder, and plain dark chocolate are high in saturated fats. Milk chocolate is high in saturated fats and cholesterol. Eating foods high in saturated fats and cholesterol increases the amount of cholesterol in your blood and raises your risk of heart disease
لكن:
Plain cocoa powder and plain dark chocolate may be exceptions to this rule
بمعني ان الشيكولاتة السادة (اللي موش متضاف لها لبن)مابتسببش زيادة الكوليستيرول
وفي تجربة اجراها the USDA Agricultural Research Center in Peoria, Illinois
في امريكا وجدوا ان:
volunteers who consumed foods high in stearic acid, the saturated fat in cocoa beans, cocoa powder, and chocolate, had a lower risk of blood clots. In addition, chocolate is high in flavonoids, the antioxidant chemicals that give red wine its heart-healthy reputation
(2)
Allergic reaction
chocolate is one of the 12 foods most likely to trigger the classic food allergy symptoms: hives, swelling of the lips and eyes, and upset stomach
باقي ال12 هما:
(1)
berries
(blackberries, blueberries, raspberries, strawberries)
(2)
corn
(3)
eggs
(4)
fish
(5)
legumes
(6)
green peas, lima beans, peanuts,soybeans
(7)
milk
(8)
nuts
(9)
peaches
(10)
pork
(11)
shellfish, and wheat
-----
.
Food/Drug Interactions of Chocolate
(1)
chocolate and Monoamine oxidase (MAO) inhibitors
الاول نعرف يعني ايهMAO:
Monoamine oxidase (MAO) inhibitors are drugs used to treat depression. They inactivate naturally occurring enzymes in your body that ****bolize tyramine, a substance found in many fermented or aged foods. Tyramine constricts blood vessels and increases blood pressure
تاني حاجة تاثير الشيكولاتة عليها:
If you consume excessive amounts of a caffeinated food, such as cocoa or chocolate, while you are taking MAO inhibitors
the result may be a hypertensive crisis
(2)
False-positive test for pheochromocytoma
الاول برضه نعرف ايه هوpheochromocytoma :
Pheochromocytoma, a tumor of the adrenal gland, secretes adrenalin, which the body converts to VMA (vanillylmandelic acid). VMA is excreted in urine, and, until recently, the test for this tumor measured the level of VMA in the urine
In the past
chocolate and cocoa, both of which contain VMA, were eliminated from the patient's diet prior to the test lest they elevate the level of VMA in the urine and produce a false-positive result. Today, more finely drawn tests usually make this unnecessary
(3)
The evidence linking chocolate to allergic or migraine headaches is inconsistent
بمعني:
In some people, phenylethylamine (PEA) seems to cause headaches similar to those induced by tyramine, another pressor amine. The PEA-induced headache is unusual in that it is a delayed reaction that usually occurs 12 or more hours after the chocolate is eaten
وبكدة اكون خلصت الشيكولاتة